
Klasse B96/BE
Bestill kjøretime nederst
Under finner du informasjon førerkortklassene og opplæring for Klasse B96 og BE. Bestill kjøretime i ruten nederst på siden.
Prisliste
Vei-Visern Trafikkskole er meget konkurransedyktig med våre lave priser. Sammenlign gjerne med andre trafikkskoler. Sjekk ut våre pakker for enda bedre priser! Førerprøve gjelder kun klasse BE.
Innhold | Pris |
---|---|
Kartleggingstime 60 min | 1050,- |
Kjøretime 45 min | 900,- |
Trinnvurdering 2 45 min | 900,- |
Trinnvurdering 3 60 min | 1190,- |
Sikkerhetskurs på vei 135min | 2900,- |
Føreprøve | 2900,- |
Vi forbeholder oss retten til å endre prisen i opplæringsperioden. Prisene gjelder fra 15.07.2024
Det kan være litt kronglete å sette seg inn regelverket i tilhengerens verden. Til og med kunstig intelligens klarte ikke å forklare regelverket på under 300 ord. MEN vi kan likevel prøve å gjøre et ærlig forsøk. Opplæringen i klasse B96 og BE er helt identisk. Den eneste forskjellen er en føreprøve du må avlegge hvis du ønsker BE.
Klasse B
Med klasse B kan du trekke en større tilhenger enn 750 kilo (opptil 750kg kan du trekke uansett) så lenge bilen og tilhengerens tillatte totalvekter (står i vognkortet til bilen og hengeren) samlet blir MAKS 3500kg. Feks en Volkswagen Golf og en LITEN skaphenger.
Klasse B96
Dette kurset gir deg muligheten til å trekke en tilhenger med tillatt totalvekt på over 750 kg når den samlede totalvekten for bil og tilhenger ligger mellom 3 500 og 4 250 kg. Feks en Tesla model Y og en LITEN skaphenger.
Klasse BE
Dette førerkortet lar deg kjøre bil med tilhenger der den totale vekten kan være opptil 7 000 kg. Tilhengeren alene kan veie opptil 3 500 kg. Det som skiller seg fra de andre to klassene er at det opereres med "aktuell vekt" på vogntoget (den vekten bilen og hengeren faktisk har). Ønsker du å kjøre en STOR skaphenger, frakte en større campingvogn eller en tung båthenger er dette førerkortet for deg.
Hvis disse 156 ordene fortsatt ble litt komplisert så sjekk ut statens vegvesen sin tilhengerkalkulator.
Tast inn bilens og eventuelt hengerens registreringsnummer og se hva bilen din kan trekke!
For mer info, sjekk ut forklaringen til Norges trafikkskoleforbund
Opplæringen
Opplæringen er på lik linje med klasse B delt opp i 4 trinn.
Trinn 2:
På trinn 2 i føreropplæringen for klasse BE og B96 skal elevene lære grunnleggende ferdigheter i å kjøre med tilhenger. Dette omfatter blant annet hvordan man kobler til og fra tilhengeren, utfører daglig kontroll samt grunnleggende manøvrering som rygging, svinging og bremsing med tilhenger. Elevene skal også få forståelse for kjøretøyets oppbygning, tillatt vekt og lastesikkerhet, samt hvordan kjøreegenskapene påvirkes av tilhengeren.
Trinn 3:
På trinn 3 i føreropplæringen for klasse BE og B96 skal elevene lære å beherske kjøring med tilhenger i mer komplekse og varierte trafikksituasjoner. Fokus ligger på å utvikle sikker og presis kjøreteknikk under reelle forhold, som kjøring i trafikk, på motorveier og i ulike hastigheter. Elevene skal også lære å tilpasse farten, plasseringen og kjørestrategien etter vei- og trafikkforhold, samt mestre risikovurdering og sikker manøvrering, inkludert rygging og parkering med tilhenger.
Trinn 4:
På dette trinnet skal elevene bli trygge og selvstendige sjåfører med tilhenger. De skal øve på å forstå og håndtere risiko i ulike trafikksituasjoner og vise at de kan kjøre sikkert på egen hånd. Sikkerhetskurs på vei er en del av trinn 4 som er en selvstendig kjøretur med total varighet på 3*45 minutter.
Mål for opplæringen
Etter å ha gjennomført trafikkopplæring i klasse B96 eller BE skal du ha den kompetansen som trengs for å kjøre bil med tilhenger, på en ansvarlig måte. Du skal ha de kunnskapene, ferdighetene, den selvinnsikten og risikoforståelsen, som er nødvendig for å kunne kjøre på en måte som:
-
Er trafikksikker
-
Gir god samhandling med dine medtrafikanter
-
Fører til god trafikkavvikling
-
Tar hensyn til helse, miljø og andres behov
-
Er i samsvar med gjeldende lover og regler
Bør jeg velge Automat eller Manuell? Å ta automatførerkort har blitt den nye normalen. Gjennom 2022 tok 72% automatførerkort på vår trafikkskole. På finn.no per januar 2023 er 79.6% av alle biler til salgs på finn.no automatbiler. 99% av alle nye biler solgt i 2022 er automatbiler. Det finnes likevel noen argumenter for a ta førerkort på manuell. Hvis du har valgt en yrkesfaglig utdanning er det fortsatt noen arbeidsgivere som har manuelle biler i bilparken sin. Noen avdelinger i forsvaret har fortsatt manuelle biler hvis du planlegger å bli vognfører. Ellers for å kunne kjøre eldre veteranbiler er de fleste av disse manuelt girede. Hvis du velger å ta automatførerkort trenger du kun å gjennomføre en førerprøve på manuelt gir ved en senere anledning hvis du skulle trenge dette. Du må ikke gjennomføre obligatorisk opplæring på nytt. Hvis du uansett vil ha manuelt førerkort og kun har automatbil hjemme så kjør så mye automatbil som mulig.
Hvorfor er manuell dyrere enn automat? Driftskostnadene og lærerlønnen er litt høyere.
Hvor mange kjøretimer trenger jeg? Hvor mange kjøretimer du trenger er veldig vanskelig å gi deg et klart svar på. Selv etter å ha gjennomført en kartleggingstime med deg kan vi kun gi deg et estimat på antall kjøretimer du trenger. Alt avhenger i din motivasjon for å lære, din kjøreerfaring, muligheter for kjøring privat og dine forutsetninger. Alle elever hos oss starter med en kartleggingstime. På denne timen blir elev kjent med både bilen og oss. Vi kjører i et miljø som er tilpasset elevens tidligere kjøreerfaring og kartlegger hva eleven er flink på, og hva eleven bør jobbe videre med. Gjennomsnitlig antal kjøretimer i 2022 var 15.9 timer utenom obligatorisk opplæring på manuelt førerkort og 11,3 på automat. Hvis du har kjørt mye bil hjemme (2000+) vil du mest sannsynlig ha færre timer enn gjennomsnittet.
Hvilke biler kjører dere? Vi har 2 manuelle og 3 automatbiler. Skoda Octavia og VW Golf som manuelle og VW T-ROC Huyndai Ioniq 5 og en VW Golf som automatbiler.
Hvordan får jeg tilgang til øvelseskjøringsrutene deres? De finner du på vår instagramprofil. Når du har hatt din første time eller gjennomført trafikalt grunnkurs så send oss en følgeforspørsel. Deretter ser vi om du er knyttet til vår skole og godkjenner da forspørselen. Hvis du har et annet profilnavn enn ditt opprinnelige så send oss en IG PM der du skriver profilnavn.
Kan foresatte være med i kjøretimene? Absolutt! Det ser vi på som veldig positivt.
Har dere kjøretimer etter kl 16.00 og i helg? Vi har også kjøretimer etter kl 1600 og noe på lørdager selv om 07.00-16.00 er vår kjernetid.
Hva er kravene for å kunne starte på trafikkskole? Du må ha gjennomført Trafikalt grunnkurs, fylt 16 år, og ha gyldig legitimasjon. Du kan heller ikke ha sperrefrist fra politiet.
Hvor mye må jeg kjøre før jeg er flink nok til å kjøre alene? Dette er veldig vanskelig å svare på. Fra første gang du kjører bil til du består førerprøven bør du ha kjørt minst 2000 km i variert trafikk og miljø. Dette må også skje over tid. Våre trafikkskolebiler har en gjennomsnittsfart gjennom våre arbeidsdager på ca 35 km/t. 2000:35 = Minimum 57 timer bil bør du ha kjørt for å ha den nødvendige minimumserfaringen. Dette tilsvarer ca en gang i uken i litt over 1 år. Vi anbefaler sterkt alle til å laste ned «Gjensidige øvelseskjøring» appen for å kunne loggføre kjørte kilometer.
Kan jeg få førerprøve et annet sted? Ja det kan du. Vi anbefaler stort sett Lillestrøm Trafikkstasjon. Det er veldig fordel å være kjent der du kjører. Vi gjennomfører også førerprøver på: Risløkka = 1 kjøretime ekstra Billingstad = 2 kjøretimer ekstra Drøbak = 3 kjøretimer ekstra Mysen = 3 kjøretimer ekstra Kongsvinger = 3 kjøretimer ekstra
Hvordan bestiller man føreprøve? For å kunne bestille føreprøve må søknad være ferdigbehandlet og godkjent. Teoriprøven må også være bestått. På Lillestrøm trafikkstasjon er det 12-16 uker ventetid. Trafikkstasjonen i Lillestrøm legger ut prøver Mandager før kl 12.00, onsdager før kl 12.00 og fredager før kl 12.00. https://www.vegvesen.no/forerkort/ta-forerkort/oppkjoring/ Førerprøver med tidligere datoer kan dukke opp sporadisk. Hvis en kandidat avbestiller sin førerprøve vil denne bli tilgjengelig for alle. Hvis dere skulle finne en oppkjøring som er tidligere enn den dere allerede har, så MÅ dere først kontakte trafikklærer for å sjekke om det passer med lærers timeplan og om det er realistisk at dere blir klare til den nye datoen. Vi er hjelpsomme med dette og en førerprøve vil prioriteres før f, eks vanlige kjøretimer.
Hva menes med å søke om førerkort? Før du kan ta teoriprøve så må du søke om førerkort. Du trenger ikke en godkjent søknad for å ta teorien, kun søke. https://www.vegvesen.no/forerkort/ta-forerkort/sok-om-forerkort/ Du må svare på noen spørsmål som relaterer til din helse og ditt syn. I noen tilfeller må du skaffe enten en legeattest eller optikker attest som må leveres til Trafikkstasjonen. Søknaden blir også automatisk sendt til vandelskontroll hos politiet. Denne sjekkes også automatisk hver 4 måned på opptil 3 år.
Når burde jeg ta teoriprøven? For å avlegge teoriprøve må du være fyllt 17.5 år. Vi anbefaler å ta teoriprøven så fort som mulig etter dette. Teoriprøven gjennomføres som en flervalgsoppgave med 45 spørsmål der 7 er maks tillatte feil. Strykprosenten på teoriprøven på landsbasis er 40% så øv godt nok! Hvis du ikke består teoriprøven må du vente minst 14 dager før du kan avlegge en ny prøve. Vi anbefaler teoritentamen.no som læringsplatform.
Bestille time:
Når du har fylt ut kontaktskjema vil kontorpersonell eller lærer kontakte deg direkte for å avtale den første timen. Veien videre planlegger hovedsakelig du og lærer sammen mot slutten av kjøretimene. Alternativt kan det gjøres avtaler per telefon. Være da forberedt på at vi helst ringer.
Avbestille time:
Skulle du bli nødt til å avbestille kjøretimen, må du gjøre dette senest kl 12.00 siste virkedag før timen.
Avbestilling av oppsatt obligatorisk opplæring må avbestilles senest 3 virkedager før kjøring.
Dersom eleven ikke møter til avtalt time, belastes eleven for gjeldene timepris.
Sykdom:
-
Er du forhindret fra å møte opp på grunn av sykdom og har fått sykemelding, ber vi deg gi beskjed snarest mulig. Denne sendes på mail til kontakt@vei-visern.no eller leveres fysisk til lærer eller kontoret. Ved dokumentert sykdom belastes ikke eleven etter avbestillingsfristen.
Betalingsrutiner:
Alle innbetalinger gjennomføres på TABS.no (elevens konto) forskuddsvis før kjøretimene. Ønsker du å overføre et større beløp enn kun neste oppsatte aktivitet er det mulighet for dette også. Ved bruk av bankoverføring tar det 2-3 virkedager før beløpet blir synlig på vår og elevens TABS-konto. Ved betaling med VIPPS registreres betalingen med en gang. Eleven kan fint betale ved oppmøte men da må det betales med VIPPS da bankoverføring tar noe lengre tid.
Vær klar over at ved bruk av VIPPS tilkommer et gebyr på 1.95% av kjøpesummen da pengene går inn på en bedriftskonto. Derfor anbefaler vi bankoverføring som en hovedregel.
Faktura per e-post/post eller e-faktura/EHF sendes ut kun ved pakkesalg. Denne må forhåndsbetales før påbegynt opplæring. Pakker har en gyldighet på 2 år fra kjøpsdato og kan ikke overføres til andre.
For at eleven skal kunne gjennomføre førerprøven må alt av innbetalinger være registrert hos oss.
Taushetsplikt:
Alle som arbeider ved trafikkskolen har yrkesmessig taushetsplikt. Å ha yrkesmessig taushetsplikt betyr at man har en plikt til å bevare taushet om sensitive opplysninger som man har fått kjennskap til gjennom sin yrkesutøvelse. Dette kan for eksempel gjelde opplysninger om elevenes helse, økonomiske forhold, eller andre personlige forhold. Taushetsplikten gjelder både under og etter at man har avsluttet et arbeidsforhold. Skulle det være noe du sitter inne med så ikke nøl å ta opp dette med trafikklæreren din eller skolens faglige leder.